česky | deutsch

Výroba sýra

Videofilm
Společně s výstavou v Muzeu J.A.Komenského v Uh. Brodě vznikl videofilm Výroba švýcarského sýra: Performance Doris Windlin o spojení tradice a malířství
Délka: 21min
Režie a kamera: Aleš Kapsa
Producent: Muzeum Uherský Brod 2006






JAK PŘIŠLA DORIS WINDLIN K VYRÁBĚNÍ SÝRA

Vyrůstala jsem v početné rodině na statku Biel, nad vesnicí Kerns v kantonu Obwalden. Práce venku a ve stáji mi přišla jako něco samozřejmého a nutného.
Když mě přitáhlo malířství, začala jsem navštěvovat v zimních měsících Kunstseminar v Lucernu, kde jsem získala vzdělání jako malířka. Letní měsíce jsem trávila na salaši v horách.

Dvě léta jsem pracovala na salaši Tannalp, kde jsem se musela prosadit jako jediná holka mezi samými chlapy. Tenkrát se krávy dojily ručně venku v přírodě, aniž byly přivázané. Potom se nosilo mléko ve speciálních konvích přes hory doly na zádech do sběrny, odkud to ten poslední traktůrkem odvezl do místní sýrárny, kde byl z tohoto mléka ze 17 salaší vyráběn alpský sýr.

Léta 1990 a 1991 jsem trávila v Lungern/OW na salaši Gerischwendi a Feldmoos. Sama jsem zpracovávala mléko od 16 krav na sýr a ze smetany jsem vyráběla máslo. Přitom jsem obstarávala krávy, telata, prasata a dělala další práce, které k životu na salaši patří.
Roku 1991 k slavnostnímu otevření tradičního obwaldenského statku ve skanzenu Ballenberg v kantonu Bern jsem poprvé předváděla ukázku výroby sýra.
1994 jsem odešla na Fakultu výtvarného umění v Brně, kde jsem pokračovala ve studiu malířství. 1996 jsem se definitivně usadila v malé západočeské vesničce Poděvousy na Domažlicku.

V létě 1997 jsem organizovala výměnu mezi Tanečními lidovými soubory v Kernsu a ve Valašských Kloboukách na Moravě. K bohatému kulturnímu programu patřila také ukázka výroby sýra na náměstí ve Valašských Kloboukách, kterou předváděl můj otec Walter Windlin. Před odjezdem domů do Středního Švýcarska mně můj otec daroval měděný kotel, který má obsah 120 litrů.
Tím mi umožnil ukazovat v České republice, jak se vyrábí alpský sýr.

Obyčejně se vyrábí sýr přímo uvnitř salaše. Tam je kromě ohniště také dřevěná konstrukce (Turner), která slouží k zavěšení kotle nad ohništěm. Pro práci venku jsem potřebovala něco vymyslet, abych nebyla závislá na jednom místě.
Potřebovala jsem takovou konstrukci, šibenici, na kterou bych mohla pověsit měděný kotel s mlékem nad ohniště, a abych po dosažení žádané teploty mléka mohla kotel zase odstavit. Mirek Broskva z Velkých Němčic mi takovou šibenici, která se dá otáčet a dá se dobře autem transportovat, vyrobil. Je složená z několika dílů, které se mohou kdykoliv složit. Tím darovaným měděným kotlem od mého otce se dalo do pohybu něco, co byla spíše intuice a radost, než pevný plán.

Já jsem vlastně celý svůj život upsala výhradně umění. Přesto moje vášeň, kterou mám k výrobě sýra se občas prosadí. Tímto můžu českým občanům dát představu o životě na alpské salaši a moje zážitky, zkušenosti a znalosti předávat dál. Ať už je to vyprávěním při zdlouhavém výrobním procesu, nebo formou přednášek. Tady jsem našla ideální spojení k mým kořenům.

Roku 2006 v Bystřici pod Lopeníkem byla premiéra, organizovaná Magdou Kejíkovou. Nabitý celovečerní program o alpském životě s filmovou ukázkou, přednáškou, výrobou sýra a k tomu „schwarzes“ (černá káva s pálenkou). Ještě ve stejném roce byla výroba sýra na závěr úspěšné výstavy Experiment 2 v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě. Tam také vzniklo video nafilmované Alešem Kapsou z tohoto muzea. (Video nahoře) http://www.ub.cz/bz/bz0518w.

V roce 2010 jsem byla pozvaná na Švýcarský víkend v městě Blatná, abych tam přímo před zámkem předvedla ukázku výroby sýra. Byl to snad nejteplejší den, na jaký si vzpomínám. Jestli byl oheň nebo slunce teplejší, mi dodnes zůstává záhadou. V tomto dnu jsem se seznámila se zástupci Česko – Švýcarské obchodní komory z Prahy, kteří byli spoluorganizátory této akce.
Ve stejném roce jsem měla ještě ukázku výroby sýra v Dolním Němčí na Moravě, organizované Petrem Slintákem.
http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/dolni-nemci-muzeum-na-mlyne-syr-20100829.html
http://www.dolni-nemci.cz/zpravodaj/3-2010.pdf

Od roku 2010 patří už pravidelně výroba sýra ke každoročnímu Švýcarskému dni „Alpapfahrt“ organizovaném Česko - Švýcarskou obchodní komorou.

V roce 2011 jsem dělala sýr na statku v Černíkově pro rodinu sedláka, jeho známé a zájemce.

V roce 2012 jsem vyráběla sýr na jednodenní akci Umění a hudba na Horňácku v restauraci Pod lipami ve Velké nad Veličkou na Moravě.
V roce 2013 jsem měla přednášku o životě na alpské salaši na Švýcarském týdnu v Brně.
2013 bude další ukázka výroby sýra s přednáškou během Švýcarského jara v Praze, organizovaného rovněž Česko - Švýcarskou obchodní komorou pod patronátem Švýcarského konzulátu v Praze.


Alpský sýr z kantonu Obwalden je možné koupit v obchodě SWISS CHEESE v Jesenici u Prahy: http://www.swisscheese.cz/